PYRENADES    Natura - Societat - Pirineisme
PYRENADES 10
Novetats - Noticies
2019-PYRENADES IX
PYRENADES VIII
Programa
Tríptic
Notes de premsa
1a nota de premsa
-Que és Pyrenades?
-On estem?
Aguestes Montanhes
VIDEO DOCUMENTAL
EDICIONS PRÈVIES
EXPOSICIÓ PIRINEU 3D
Notícies - Premsa
-Galeria de fotos
-Preguntes Freqüents
-GuestBook
·ARANÉS
·CASTELLANO
·ENGLISH
·FRANÇAIS
Inicio

 

 

La 8ª edició de Pyrenades s'arrela als Pirineus

 

Del 24 al 31 de març torna a Salardú (Val d'Aran) el festival que proposa una setmana santa al més pur estil pirineista a partir d'una programació variada d'activitats per a petits i grans.

 

Qui vulgui viure una setmana santa on no hi falti la natura, el coneixement, el cinema de muntanya, la música, la descoberta, la reflexió, el patrimoni i les activitats a l'aire lliure, no pot passar per alt la proposta de Pyrenades. Ja fa vuit anys que el PyrenMuseu del Refugi Rosta (Salardú, Val d'Aran) organitza aquest festival que apropa el pirineisme a tots els públics.

 

Però què és el pirineisme? És el moviment de persones que al segle XIX es van endinsar als Pirineus motivades per la pràctica esportiva i l'exploració científica i humanista de la zona. Amb un programa que combina tots aquests elements, Pyrenades reinterpreta el seu llegat i el fa viu avui en dia.

 

Conferències, excursions, tallers infantils, cinema i música de muntanya

 

Enguany, la sessió inaugural del 24 de març anirà a càrrec d'Eduardo Martínez de Pisón, Premi Nacional de Medi Ambient, amb la ponència “Alabanza de los Pirineos”, un recorregut per la literatura i pintura pirineista. Diumenge 25 serà el torn d'Òscar Cadiach, pirineista, alpinista i himalaista, que presentarà el seu llibre “Els 14 viut-mils” i narrarà les seves experiències. Tot seguit, durant la 8ª Mostra de Cinema de Muntanya de Pyrenades, es podrà gaudir de la pel·lícula dirigida pel propi Cadiach “Més enllà del Kumbhakarma”, que relata la història del primer Sherpa que va aconseguir els 14 cims de 8.000 metres. Com és habitual, cada vespre s'oferirà una selecció dels millors films exhibits al Festival Internacional de Cinema de Muntanya de Torelló.

 

Els parcs nacionals del territori es posaran en valor amb la xerrada que tindrà lloc el dilluns 26 amb el títol “Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La conservació de la natura i la dinamització del territori”, a càrrec de Mercè Aníz, directora i conservadora del Parc Nacional. Relacionat amb aquest tema, el dissabte 24 es projectarà el documental “Ordesa y Monte Perdido: un siglo como Parque Nacional”.

 

El dimarts 27, la Marta Bretó, fotògrafa professional, donarà pistes de com buscar la llum en la foscor, tot desvetllant els secrets de la fotografia nocturna i oferint un taller per posar-los en pràctica. La medicina de muntanya també tindrà el seu espai de la mà del doctor Miquel Rodríguez, un especialista en la matèria que el dijous 29 explicarà, entre d'altres qüestions, com una actuació eficaç d'urgència pot ser determinant en molts casos.

Cap a finals d'una setmana on els tallers infantils i les caminades i excursions també en seran protagonistes, la cultura aranesa es posarà de relleu amb el debat “Er aranès, qui ten era lengua ten era sua identitat” (L'aranés, qui té la llengua té la seva identitat) del divendres 30 i el concert de clausura del festival del dissabte 31, on els artistes aranesos Alidé Sans i Paul Courtinal presentaran el seu nou disc “Henerècia”.

 

La voluntat de Pyrenades és dinamitzar el municipi del Naut Aran amb una proposta de qualitat que compta amb el patrocini de l'Ajuntament del Naut Aran, el suport del Conselh Generau d'Aran i la col·laboració de nombroses entitats.

 

Vídeo promocional 2018: Què busques?
 

Podeu visualitzar i compartir el vídeo mitjançant aquest enllaç,  clicant a la imatge o entrant al web https://youtu.be/W5qE1dLldHg.

Pyrenades · Salardú · Naut Aran · www.pyrenmuseu.com