PYRENADES    Natura - Societat - Pirineisme
PYRENADES VIII
-Que és Pyrenades?
-On estem?
Aguestes Montanhes
VIDEO DOCUMENTAL
EDICIONS PRÈVIES
EXPOSICIÓ PIRINEU 3D
Notícies - Premsa
2017
2015
1a nota premsa
2a nota premsa
3a nota premsa
4a nota premsa
5a nota premsa
6a nota premsa
7a nota premsa
8a nota premsa
Recull articles
2014
2013
-Galeria de fotos
-Preguntes Freqüents
-GuestBook
·ARANÉS
·CASTELLANO
·ENGLISH
·FRANÇAIS

 

 Compte enrere per les Pyrenades 2015

En plena setmana santa, del 28 de març al 4 d'abril, el poble de Salardú, Val d'Aran, segueix cada any el llegat del pirineisme des de les dependències del PyrenMuseu, ubicat al Refugi Rosta, amb una quarantena d'actvitats gratuïtes per a petts i grans.

El dissabte 28 de març es donarà el tret de sortda a la 5ª edició del Festval Pyrenades, que es celebra anualment a Salardú, Val d'Aran, per setmana santa. El primer dia de Pyrenades girarà en torn de l'efecte del canvi climàtc a les glaceres, amb la conferència “Glaceres, efectes del canvi climàtc”, de l'observador glaciòleg Jordi Camins, i de la inauguració de l'exposició de la mateixa temàtca al Museu dera Nhèu. També es farà una passejada fns a Unha per observar la glacera de l'Aneto i per la nit es podrà gaudir de la pel·lícula “Chasing Ice”, un treball d'investgació per captar l'efecte del canvi climàtc i la bellesa de les glaceres, dirigida per Jef Orlowski. Tot això fent un tast de la música tradicional aranesa a càrrec de Diatònics d'Aran i una degustació de vin cau, tancant la vetllada amb una sessió musical a la sala PyrenMuseu.

 

Natura, societat i pirineisme

Les Pyrenades 2015 s'allargaran fns el dia 4 d'abril amb excursions i visites patrimonials pels matns, unes tardes farcides d'actvitats infantls i de conferències entorn del muntanyisme, la natura i la societat, i la V Mostra de Cinema de Muntanya per tancar cada jornada amb els ttols més destacats de l'any.

Enguany prendrà especial rellevància el 50 aniversari de Baqueira Beret. Diumenge 29, Manel Rocher, director del PyrenMuseu, i Ivó Vinuesa, director de Comet Films, explicaran el procés de realització del documental “Històries de Baqueira”, que repassa la història de Baqueira a través de les persones que l'han forjat. Per aprofundir en el tema, es podrà visitar l'exposició “Fundació de Baqueira”, que descriu els inicis de l'estació d'esquí que canviaria la Val d'Aran, i acudir a la V Mostra de Cinema de Muntanya per visionar filmografia històrica d'aquells temps.

També es podrà gaudir de la visita l'alpinista Oriol Baró, que el dilluns 30 impartrà la conferència “Tot lo dia pel cap de Corones”, sobre l'expedició Grifone al Zanskar 2014 i les seves experiències a la Patagonia. Aquell mateix dia es projectarà l'aclamada “Valley Uprising”, sobre els escaladors de la vall de Yosemite durant els anys 50, autèntques icones de la contracultura nord-americana. El model aranés de rescats en muntanya, el termalisme, l'ornitologia i l'hortcultura ecològica de muntanya tancaran el programa de xerrades, que es complementarà amb pel·lícules com “Mission antartc”, “Guides & Cie”, “Dream Line”, “Superventon” o “Agust”.

Pyrenades es una iniciatva del PyrenMuseu, el museu que recupera e interpreta el llegat del pirineisme.

Durant l'última edició 1.655 visitants van transitar per l’històric Refugi Rosta, seu del PyrenMuseu, un edifci emblemàitc que va ser el primer hotel de la Val d’Aran i alberg dels primers pirineistes. La voluntat de les Pyrenades és dinamitzar el municipi del Naut Aran oferint activitats gratuïtes per a tota la família amb una

proposta atractiva i de qualitat que compta amb el patrocini de l'Ajuntament del Naut Aran, el suport del Conselh Generau d'Aran i la col·laboració de nombroses entitats.

Pyrenades · Salardú · Naut Aran · www.pyrenmuseu.com