Fer un hort ens connecta amb la nostra necessitat ancestral de relacionar-nos amb la natura i gaudir dels seus fruits
Hortalisses com la mongeta, la col de brusel·les o l'api es produeixen amb facilitat a la vall.
Amb l'horticultura ecològica de muntanya s'ha tancat el cicle de conferències de les Pyrenades 2015. Neus Vinyals, de l'Associació l'Era, ha compartit amb un públic molt interessat i participatiu les claus de l'horticultura ecològica de muntanya ara que comença la primavera. Neus Vinyals ha explicat que treballar la terra ens connecta amb quelcom molt genuí que tenim dins nostre.
L'horticultura de muntanya té un clima i un relleu molt particulars, que es veu condicionada per la baixa densitat de població que habita el territori. En zones com la Vall d'Aran hortalisses com les mongetes, la col de brussel·les o l'api poden donar molt bon resultat, de vegades la gent s'encaparra amb les verdures més comunes, però hi ha moltes possibilitats. Neus Vinyals ha explicat que fer un hort ecològic significa menjar saludable, fer exercici, oblidar
cabòries i tenir cura de l'entorn. La premissa bàsica per fer-ne un és produir aliments de qualitat, saludables, nutritius, saborosos, lliures de contaminants i residus. Des d'aquest punt de vista, s'entén el sòl com un organisme viu i s'ha mantenir la seva biodiversitat. Per portar-ho a la pràctica es necessita confiar amb la natura, tenir sentit d'observació, ganes d'aprendre, paciència, perseverança, respecte i compromís.
El temps primaveral ha acompanyat la penúltima jornada de Pyrenades i un grup de gairebé 20 persones s'ha enfilat camí del llac de la Restanca amb el Club Excursionista d'Aran, que també ha impartit l'última sessió del Curs Infantil d'Iniciació al Muntayisme. Per finalitzar la vetllada, durant la V Mostra de Cinema de Muntanya de Pyrenades s'ha pogut gaudir de la pel·lícula “Supervention”, dels directors Filip Christensen i Even Sigstad, que mostren espectaculars descensos per les muntanyes més impressionants del planeta i també per paisatges urbans.