PYRENADES    Natura - Societat - Pirineisme
PYRENADES VIII
-Que és Pyrenades?
-On estem?
Aguestes Montanhes
VIDEO DOCUMENTAL
EDICIONS PRÈVIES
EXPOSICIÓ PIRINEU 3D
Notícies - Premsa
2017
2015
1a nota premsa
2a nota premsa
3a nota premsa
4a nota premsa
5a nota premsa
6a nota premsa
7a nota premsa
8a nota premsa
Recull articles
2014
2013
-Galeria de fotos
-Preguntes Freqüents
-GuestBook
·ARANÉS
·CASTELLANO
·ENGLISH
·FRANÇAIS

 

Noves fornades d'alpinistes com Oriol Baró segueixen el llegat del pirineisme

Gran assistència de públic en una jornada focalitzada en muntanyisme amb la presència d'Oriol Baró i la projecció de “Valley Uprising”

 

L'alpinisme ha pres especial rellevància durant la tercera jornada del Festival Pyrenades. L'alpinista i pirineista Oriol Baró, veí de Taüll, ha congregat a més de 40 persones que han escoltat atentamentla seva ponència acompanyada de material audiovisual. Oriol Baró ha deixat ben clar des del principi que ell és del Pirineu, tot i que considera la Patagonia com la seva segona casa. L'activitat econòmica de la seva família sempre ha estat orientada al turisme i en temporada baixa aprofita per poder fer expedicions.

L'any 2014 va tenir l'oportunitat de protagonitzar l'expedició Grifone al Zanskar 2014 acompanyat de Sidarta Gallego. Els dos companys de cordada van viatjar al Tibet indi i van obrir 5 vies en un mes dins de la vall de Kange: “Tempesta nocturna” (700m,6b) al Yun Ri (verge, de 5.400m), la “Via Grifone” (1.200m, MD+) al Kange Ri (virgen, 6,020m), “Es falles” (1,550m, VI/4, M4, 6b, A1) al Piri Ri (verge, 5.850m), “Via del Luichy” (300m, 7a) al Rapsail Ri i “Palestina lliure” (800m, VI/4+, M5) sense cim al Kang Yatze.

Aquest any Oriol Baró va viatjar amb Paula Alegre i Esteban Degregori fins a les Torres del Paine, a la Patagonia xilena, per fer-ne la travessia. Tal com s'ha pogut observar durant la projecció comentada d'Oriol Baró, van començar per la torre nord per seguir després per la central i finalment per la sud.

Hora i mitja més tard la sala PyrenMuseu del Refugi Rosta s'ha tornat a omplir de gom a gom per poder gaudir de la pel·lícula “Valley Uprising”, dels realitzadors Peter Mortimer i Nick Rosen. Es tracta d'un documental que repassa en 98 minuts la història de la vall més emblemàtica pels escaladors, Yosemite. Grans referents de l'escalada com Robbins, Harding, Bachar, Bridwell i Hill son alguns dels protagonistes d'aquesta pel·lícula que retrata de manera exhaustiva l'indret que s'ha convertit en la meca de l'escalada. “Valley Uprising” ha arrasat en la majoria de festivals de muntanya i és un retrat, al mateix temps, de la contracultura nord-americana.

El dia no acompanyat gaire a les activitats a l'aire lliure, però de totes maneres s'ha pogut realitzar una excursió amb raquetes de neu per la cabana dels gavatxos cap al barrancs de Barlongueta i el bosc de Parròs, per tornar per la pista de Montgarri cap al Pla de Beret. A més, els més menuts han pogut conèixer millor les aus de rapinya amb el taller de rapinyaires en joc gràcies a Verd e Blu. 

Pyrenades · Salardú · Naut Aran · www.pyrenmuseu.com