PYRENADES    Natura - Societat - Pirineisme
PYRENADES VIII
-Que és Pyrenades?
-On estem?
Aguestes Montanhes
VIDEO DOCUMENTAL
EDICIONS PRÈVIES
EXPOSICIÓ PIRINEU 3D
Notícies - Premsa
2017
2015
1a nota premsa
2a nota premsa
3a nota premsa
4a nota premsa
5a nota premsa
6a nota premsa
7a nota premsa
8a nota premsa
Recull articles
2014
2013
-Galeria de fotos
-Preguntes Freqüents
-GuestBook
·ARANÉS
·CASTELLANO
·ENGLISH
·FRANÇAIS

 

El model aranès de rescats en muntanya és tot un referent

Els Pompièrs dera Val d'Aran han explicat detalladament les particularitats del seu sistema de rescats en muntanya.

 

Juanmi Riu, responsable del Grup de Rescat en Muntanya dels Pompièrs dera Val d'Aran, ha explicat a un públic molt interessat i participatiu l'origen d'aquest cos de rescats i les particularitats que els converteixen en un dels grups de referència en rescats de muntanya. Els Pompièrs dera Val d'Aran treballen de forma coordinada amb varies entitats, ja siguin públiques, com la gendarmeria francesa o els Mossos d'Esquadra de Muntanya, o d'altres de privades, com Baqueira Beret o el Centre Lauegi d'Aran. A més, els Pompièrs dera Val d'Aran tenen una formació molt específica en matèria de muntanya, com el Grau Mitjà de Tècnic d'Emergències Sanitàries o la formació tècnica en rescat.

Juanmi Riu també ha explicat que en la seva feina el tracte humà és molt important i ha posat especial èmfasi a que es vagi a la muntanya amb ARVA, pala i sonda, ja que pot ser vital per salvar una vida. Els Pompièrs d'Aran realitzen uns 80 rescats a l'any dividits entre hivernals, estivals i nocturns. Es pot contactar directament amb ells a través del telèfon 973640080 i tenen situades ràdios d'emergència en llocs estratègics per optimitzar la seva feina.

La quarta jornada de Pyrenades ha estat marcada pel temps primaveral, durant el matí els més caminadors han anat fins a la Ribera d'Unhòla i el camí dels Marrecs per gaudir d'un indret amb un encant especial gràcies al Club Excursionista d'Aran. Per la tarda, la mainada ha seguit ampliant coneixements sobre la fauna del territori a través del joc, avui s'han endinsat al món dels ratpenats amb Verd e Blu.

Per la nit, sessió doble de cinema a la V Mostra de Cinema de Muntanya de Pyrenades. Primer s'ha visionat “Agustí”, d'Albert Galindo, un documental sobre un nen del Pirineu que viu el contrast entre la vida moderna i les costums tradicionals de la muntanya. A continuació s'ha projectat “Mission antartic”, de Guido Perrini, que segueix les peripècies del snowboarder Xavier de Le Rue i els seus companys, que descobreixen les inhòspites muntanyes del continent blanc per practicar el freeride. 

Pyrenades · Salardú · Naut Aran · www.pyrenmuseu.com