PYRENADES    Natura - Societat - Pirineisme
PYRENADES VIII
-Que és Pyrenades?
-On estem?
Aguestes Montanhes
VIDEO DOCUMENTAL
EDICIONS PRÈVIES
EXPOSICIÓ PIRINEU 3D
Notícies - Premsa
2017
2015
2014
1ª Nota Premsa
2ª Nota Premsa
3ª Nota Premsa
Crónica 12/4
Crónica 13/4
Crónica 14/4
Crónica 15/4
Crónica 16/4
Crónica 17/4
Crónica 18/4
Crónica 19/4
2013
-Galeria de fotos
-Preguntes Freqüents
-GuestBook
·ARANÉS
·CASTELLANO
·ENGLISH
·FRANÇAIS

 


Pyrenades aposta pel cinema de muntanya a partir del 12 d'abril

 

Aquesta setmana santa la pràctica esportiva, el cinema, el turisme i la reflexió entre l'acció humana i l'entorn confluiran a la Val d'Aran.

 

11 d'abril de 2014 - “Natura, societat i pirineisme”, aquest és el lema de la 4ª edició del festival Pyrenades, que comença demà dissabte 12 d'abril a Salardú, Val d'Aran. La IV Mostra de Cinema de Muntanya de Pyrenades pren especial rellevància i demostra la maduresa que ha assolit el festival, que en paraules del seu director, Manel Rocher, “s'ha fet gran”. El punt més destacat del programa és l'estrena a l'Estat espanyol de la pel·lícula China Jam. Climbing in the Tien Shan Mountains amb l’assistència d'un dels seus protagonistes, el conegut escalador i músic belga Nicolas Favresse, que presentarà la pel·lícula i impartirà una conferència el dimecres 16 d'abril sobre l'ascensió al pilar sud-est del Kyzyl Asker (5.842m, Xina).

 

Els films que s’exhibiran recorden l'advertència que va fer el doctor en ciències ambientals Martí Boada durant les darreres Pyrenades: “Ens encarem a una crisis no de civilitzacions, sinó civilitzatòria”. Des de Pyrenades “es vol contribuir a la conscienciació social per entendre i estimar la natura i les persones que ens envolten”, afirma Manel Rocher. Les pel·lícules que es podran veure durant la IV Mostra de Cinema de Muntanya traspuen la preocupació i les ganes de generar debat sobre els efectes del canvi climàtic, la sostenibilitat i el medi ambient. Ho reflecteixen títols com The Expedition to the End of the World, que serà presentada pel seu productor Michael Haslund, Glacial Balance, una mirada al canvi climàtic des de les glaceres, o Steps, un film d'esquí rodat als Alps que clama per una pràctica sostenible de l'esport.

 

Els Pirineus, territori de debat, esport i natura

 

Reflexions i experiències d'abast global que es traslladen al bell mig dels Pirineus, a la Val d'Aran, en unes jornades que reivindiquen l'esperit del pirineisme, “caminar, sentir i escriure”, com deia Beraldi, l'inventor del concepte. Les conferències, el cinema, els tallers infantils, les excursions, les exposicions i els espectacles de Pyrenades segueixen el llegat del moviment de persones que en ple sXIX es va aventurar a l'exploració dels Pirineus amb una vocació aventurera i naturalista que va propiciar el naixement del turisme. Així que no és d'estranyar que en aquestes Pyrenades tant es parli dels Neandertals i les coves d'Altamira, com dels usos de les plantes pirinenques i els allaus, tot combinant-ho amb activitats esportives per a petits i grans.

 

Tret de sortida de les Pyrenades 2014

 

La sessió inaugural del festival anirà a càrrec de Carlos Barrera, síndic d'Aran, César Ruiz Canela, alcalde de Naut Aran, i Manel Rocher, director de Pyrenades. Tot seguit es realitzarà la conferència “El futur del turisme és a la muntanya”, a càrrec de José Antonio Donarie, director de l'Institut de Recerca en Turisme (INSETUR), i a continuació s'inaugurarà l'exposició Film Blanc, de Nicholas Dominic i Lluc Navarro. Es podrà gaudir de la música tradicional dels Diatònics d'Aran i de la degustació de vin cau abans de començar la sessió de cinema amb Glacial Balance, de Ethan Steinman, i acabar la vetllada amb una sessió musical al PyrenMuseu a càrrec del DJ Mark Fletcher.

 

 

 

 

 

 

 

Pyrenades · Salardú · Naut Aran · www.pyrenmuseu.com