La supervivència de les espècies a debat
Conèixer com vivien els Neanderthals i saber els motius de la seva extinció, així com els de la nostra supervivència, ens ajuda a interpretar el nostre present i ens dóna les claus pel futur de la nostra espècie.
18 d'abril de 2014 – La penúltima jornada de Pyrenades ha estat focalitzada en un passat més proper del que imaginem, les característiques i desaparició dels nostres cosins-germans, els neanderthals. Jordi Rosell Ardèvol, de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (URV), ha invertit la clàssica pregunta “Per què van desaparèixer els Neanderthals?”, per aquesta altra: “Per què van sobreviure els Sapiens?”. Moltes incògnites encara estan sense resoldre, però les investigacions apunten a que no érem tant diferents.
Per a Jordi Rosell és important saber com van viure els Neanderthals, ja que va ser una espècie que va desaparèixer i a nosaltres ens podria passar el mateix, conèixer com van viure ens donarà més claus per la nostra supervivència. En aquest moment es considera que l'últim poblat va habitar les coves de Gibraltar i no s'han trobat restes als Pirineus, que en aquell moment, fa 30.000, formaven una immensa glacera.
Llac i refugi de la Restanca
Aquest matí s'ha realitzat una de les excursions més boniques d'aquestes Pyrenades, ja que s'ha seguit una ruta amb raquetes de neu cap a l'esplèndid llac i refugi de la Restanca, un entorn d'Alta muntanya del que han pogut gaudir 15 persones guiades pel Centre Excursionista d'Aran.
La vida a Ossera
Durant la IV Mostra de Cinema de Muntanya s'ha visionat Oferiu flors als rebels, de Jesús Angel Prieto, un retrat de la vida al poblet pirinenc d'Ossera, que va canviar amb l'arribada d'un grup de joves als anys 70. També s'ha projectat Steps,un film d'esquí i surf de neu rodat als Alps que demostra que l'espectacularitat de les imatges no està renyida amb la consciencia mediambiental.