PYRENADES    Natura - Societat - Pirineisme
PYRENADES VIII
-Que és Pyrenades?
-On estem?
Aguestes Montanhes
VIDEO DOCUMENTAL
EDICIONS PRÈVIES
EXPOSICIÓ PIRINEU 3D
Notícies - Premsa
2017
2015
2014
1ª Nota Premsa
2ª Nota Premsa
3ª Nota Premsa
Crónica 12/4
Crónica 13/4
Crónica 14/4
Crónica 15/4
Crónica 16/4
Crónica 17/4
Crónica 18/4
Crónica 19/4
2013
-Galeria de fotos
-Preguntes Freqüents
-GuestBook
·ARANÉS
·CASTELLANO
·ENGLISH
·FRANÇAIS

És necessari preservar la saviesa popular sobre les plantes

 

A mesura que les Pyrenades avancen creix el número d'assistents a les activitats, que avui han girat entorn dels usos de les plantes i la pràctica sostenible de l'esport i el muntanyisme per a totes les edats.

 

14 d'abril de 2014- L'aforament de la sala PyrenMuseu del Refugi Rosta ha estat al complet durant la tercera jornada de les Pyrenades 2014. Al llarg de la xerrada “ Les plantes i els seus usos. Introducció a l'etnobotànica pirinenca”, Teresa Garnatje, biòloga evolutiva, i Joan Vallès, botànic, han llençat un missatge clar: “s'ha de frenar la pèrdua en la transmissió generacional dels coneixents etnobotànics sobre les plantes”. Però, què és l'etnobotànica? La interacció entre persones i plantes.

Per dur a terme el seu projecte, que es pot consultar a la web etnobiofic.cat, Teresa Garnatje i Joan Vallès entrevisten a persones grans per elaborar un catàleg d'usos i noms de plantes i així evitar l'aculturació, la pèrdua de saviesa popular, amb el propòsit de reintroduir els coneixements de nou per a les generacions més joves i revaloritzar-los. En aquest sentit, Teresa Garnatge i Joan Vallès han valorat molt positivament l'assistència de joves a la xerrada.

Els etnobotànics alerten de la biopirateria, les prospeccions de plantes medicinals que fan els grans laboratoris sense tenir en compte el territori ni les comunitats que hi habiten, permesa per una legislació inadequada. També adverteixen que s'ha de conservar la biodiversitat, ja que si una planta és fa molt popular, podria desaparèixer.

Els estudis etnobotànics han demostrat que almenys un 25% de la flora més visible del país té algun ús, a més, les plantes silvestres tenen una influència bastant important en la dieta de les persones i el 75% de les plantes alimentàries també s'usen en la medicina popular, generalment pel tractament d'inflamacions, infeccions o trastorns de l'aparell respiratori.

 

Muntanyisme per a petits i grans

A llarg del matí un grup de 12 persones guiades per l'Oscar Montoya del Club Excursionista d'Aran han realitzat una bonica excursió amb raquetes de neu fins el Cap des Closos gaudint d'un dia immillorable. Per la tarda, una vintena de nens i nenes han començat el Curs Infantil d'Iniciació al Muntanyisme amb una sessió d'excursionisme guiada també pel Club Excursionista d'Aran.

 

Esport i sostenibilitat

Després de sopar, s'ha continuat amb la IV Mostra de Cinema de Muntanya amb la pel·lícula Steps, un film d'esquí rodat als Alps on l'equip minimitza el consum de recursos fòssils sense renunciar a l'espectacularitat de les imatges i amb una clara preocupació pel medi. 

 

Pyrenades · Salardú · Naut Aran · www.pyrenmuseu.com